Gå videre til indholdet ↓
map

UWC in Mostar

Mostar, Bosnia and Herzegovina

200 elever i

alderen 16-19 år

Founded

2006

3 March 2017

Skolen ligger i Mostar, en by som er blevet symbol på bitterhed og splittelse efter krigen i det nuværende Bosnien-Hercegovina og de omkringliggende lande i 1990’erne. UWC Mostar er den eneste af UWC skolerne, som ligger i et land med konflikter efter en krig, og skolen har det formål at udstyre de næste generationer af unge mennesker i Bonsien-Hercegovina med viden, lederskabsfærdigheder og internationale værdier, som alle er nødvendige i udfordringen med at forene landet, der fortsat er præget af etnisk splittelse.

Tre unikke om skolen:

  • UWC Mostar er den første UWC skole, som har et direkte mål om at bidrage til rekonstruktionen af et efter-konflikt-samfund. Skolen uddanner eleverne til både at lære om og sætte pris på deres forskelligheder, og på samme tid fremme lighed, tolerance og kritisk tænkning.
  • Lokalesamfundet. Samarbejdet mellem eleverne og det lokale samfund er essensen af UWC Mostar. Hvert år arrangerer elever og lærere projekter og arrangementer som er åbne for samfundet i Mostar.
  • Foundation Education in Action (Aktiv grundlæggende uddannelse). UWC Mostar blev etableret af Foundation Education in Action, som har til formål  at blive et ledende eksempel for uddannelsesreformer i landet og står for en forbedret uddannelse af lærere, med specielt fokus på objektive ydre vurdering, nytænkning af pensum og nyudvikling af indlæringsmetoder.
I klasselokalet
 

UWC Mostar tilbyder det International Baccalaureate Diploma Programme (IBDP), der er den internationale studentereksamen. Udover de obligatoriske fag tilbyder skolen også bosnisk litteratur, kroatisk litteratur, antropologi, økonomi, miljøstudier og kunst.

Uden for klasselokalet 

UWC Mostar er en hyppig partner og deltager i de fleste større arrangementer i byen Mostar. En af disse er Street Art Festivalen, som samler unge fra alle dele af byen i et kunstnerisk samarbejde, som forsøger at bringe liv tilbage til de offentlige pladser i Mostar, som endnu ikke har genvundet deres sjæl og sociale formål som før krigen. Den årlige Street Art festival er måske skolens mest offentlige og demonstrative eksempel på dens rolle i at genopbygge Mostars byliv, på en måde som forener unge på tværs af samfundslag i en fortsat opdelt og splittet by.

UWC Mostar har også pioneret med Model United Nations (MUN) konceptet i Mostar og hele landet. Desuden organiserer skolen også hvert år UWC Mostar Winter Art Festival, hvor elevernes talenter fremvises på forskellige offentlige scener i  byen.

Siden 2010 har skolen repræsenteret Bosnien-Hercegovina i den første robotteknologi-konkurrence, som er helliget til at hjælpe unge med at opdage og udvikle passion inden for science, ingeniørvidenskab, teknologi og matematik, og har vundet utallige priser.

Short Courses 

UWC Mostar organiserer short courses ”Waves for Change” for elever fra Bosnien-Hercegovina og andre lande. Kurset inviterer deltagerne til at diskutere socialudvikling og ikkevoldelige bevægelser med lokale og internationale aktivister.

Campus og faciliteter 

De forskellige kulturer og vaner på UWC Mostar ses bedst i de huse eleverne bor i, som ligger både i den vestlige og østlige del af byen. Selve skolen hvor undervisningen foregår ligger i bymidten og deler lokaler med Mostar Gimnazija, som inkluderer veludstyrede laboratorier, et stort lyst bibliotek på tagetagen og et stort auditorium. Gimnazijaets inden- og udendørs sportsfaciliteter, som inkluderer træningslokale, fodboldbane, volleyballbane, løbebane og længdespringsbane, er ligeledes tilgængelige for eleverne på UWC Mostar. Skolens kantine er tæt på de akademiske bygninger, mens de kreative fagværkstæder hører til i lokaler tæt ved et af elevernes huse.

Geografisk placering 

UWC Mostar ligger i byen Mostar i det sydlige Bosnien-Hercegovina. Den fordelagtige geografiske beliggenhed, dens nærhed til Kroatien og Montenegro, samt det milde klima betyder at Mostar er en populær turistdestination. UWC Mostar er den eneste UWC skole i Sydøsteuropa.

Ansøgning 

Ansøgning til skolen sker gennem UWC Danmarks ansøgningsproces, som du kan læse mere om her. Personer med Bosnisk og Hercegovinsk nationalitet, som er returneret til landet efter at have boet en del, eller det meste af deres liv i udlandet, kan ansøge direkte til skolen.

You have not allowed cookies and this content may contain cookies.

If you would like to view this content please

Contact Details


United World College in Mostar
Španski trg 1
88000 Mostar, Bosnia and Herzegovina

18 Skoler
verden over