Gå videre til indholdet ↓

Laura om livet i Mostar

UWC Denmark artikel 20. januar 2020 - Laura Karas

 

Det er ret nervepirrende sådan at sidde og vente på at få at vide om man har vundet $100.000 eller ej. Jeg rystede helt, mens jeg sad med mine co-years fra Tyskland og Storbritannien, da det over højtaleren lød at United World College in Mostar havde vundet Zayed Sustainability Prize 2020. Og selvom jeg ikke sidder med pengene i hånden, kan jeg mærke, hvor meget, det er og hvor stor en forskel, de vil gøre. De skal bruges på at gøre skolens nye elevhus mere bæredygtigt og være en platform, hvor hele byen kan øge deres ud- og indsyn. For i og for sig er det jo nemt nok at få nogen til at installere solceller, bygge en grøn væg eller sætte en regnvandstønde op. Den største udfordring bliver at engagere hinanden og indbyggerne i Mostar, så vi kan lære fra og af hinanden om, hvilken indflydelse hvert valg i vores dagligdag har på vores planet.

Jeg burde nok starte med at give lidt kontekst; mit navn er Laura Karas, og jeg er elev i generation ’18-’20 på UWC-skolen i Mostar i Bosnien-Hercegovina. Sammen med mit team ansøgte jeg i maj til prisen Zayed Sustainability Prize, som er et $100.000 legat, der hvert år tildeles fremtidens unge ledere i bæredygtighed. Mellem mere end 2000 ansøgninger udpeger fonden gymnasier fra hele verden, der implementerer bæredygtige projekter. Mine to venner og jeg blev valgt til at repræsentere UWC Mostar og gruppen der arbejdede på ansøgningen. For udover at stilleøkonomisk støtte til rådighed for de vindende projekter, inviterer fonden også finalisterne på en uges ophold i Abu Dhabi, hovedstaden i UAE. I åbningsceremonien af Abu Dhabi SustainabilityWeek blev vinderne kåret og efterfølgende fulgte en spændende uge med tætpakket program. Vi oplevede alt fra at have en personlig pressekonference og spise middag med tidligere præsidenter til spontane dansefester i bussen og skippe søvnen for at snakke med de andre unge til klokken 4 om natten. Det blev til en hektisk, spændende og helt vildt sjov uge. Det var den vildeste følelse at sidde og spise frokost med CEOs, ambassadører og andre magtfulde mennesker. Og at se alle de enorme monumenter og overvældende arkitektur, man er omgivet med overalt i landet.

 

Men det fedeste ved min uge i Abu Dhabi var ikke at samle visitkort fra de imponerende iværksættere (selvom det også var vildt sejt), men i stedet at få nye venner fra resten af verden, der faktisk havde mere tilfælles med mig end deres interesse for en bæredygtig livsstil. Jeg fik f.eks. diskuteret LGBTQ+ rettigheder i Brasilien med mine nye venner, Jeff og Nico, og blev introduceret til bæredygtig trafik i Kenya af to gutter fra African Leadership Academy i Sydafrika. Alt i alt var det helt sikkert det fedeste; at møde andre unge, man ellers ikke vilde være rendt ind i, og finde ud af, hvor meget man har til fælles. Det er nok, hvad jeg vil huske bedst, tænker jeg, da jeg står i den utroligt store, overvældende Dubai lufthavn og gør klar til at komme tilbage til term 4 og resten af hverdagen på UWC Mostar.